m

Nextstep Healthstudio

Dat je regelmatig honger ervaart is ergens een goed teken. Het is een indicatie dat je in een negatieve energiebalans zit.
Het is alleen wel vervelend als deze honger je dag overneemt. Daarom krijg je in dit artikel tips hoe je het beste kan omgaan met je honger.

1. Structuur

Je lichaam houdt van regelmaat, omdat het hiermee op een efficiënte manier functioneert. Het is bijvoorbeeld voorbereid wanneer jij een nieuwe maaltijd eet. Er worden dan hormonen uitgescheden zoals insuline.
Wanneer je met je maaltijden geen structuur hebt, door op verschillende tijdstippen te eten, dan raken je hormoonregulierhomonen als het ware van slag. Je krijgt dan willekeurig last van honger signalen tussen je maaltijden.
Probeer daarom zoveel mogelijk consistentie te houden.
Tip: vorm van eetmomenten in je dag structuur. Hier mag een speling in zitten van 1 uur. Stel je eet normaal rond 12:00, dan kun je tussen 11:00-13:00 je maaltijd eten.

2. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor spieropbouw, maar ze helpen ook met je maag vullen. Probeer daarom elke maaltijd iets eiwitrijks te eten. Hierbij kun je denken aan:
2-4 eieren
100-150g vlees/vis/vleesvervanger
Halve tot hele bak kwark

3. Eet meer voedselvolume

Naast eiwitten speelt voedselvolume een belangrijke rol. Voedselvolume zegt iets over hoeveel gram jouw maaltijd is. Een salade lijkt misschien veel, maar misschien is het rond de 150-200g voedselvolume bij elkaar.
Door het voedselvolume van je maaltijden te vergroten, heb je meer maagvulling. Je kunt bijvoorbeeld 1 snee brood (35g) inwisselen voor 200g aardbeien. Qua calorieën verandert er dan niks. Dat is een groot verschil he?

4. Neem minder vloeibare maaltijden

Hoe minder vloeibaar je maaltijd, hoe beter het vult. Anders gaat het logischerwijs sneller door je verteringsstelsel heen.
Daarom is bijvoorbeeld yoghurt beter dan melk en is kwark beter dan yoghurt om je maag te vullen.

5. Eet minder bewerkt

Hoe meer bewerkt je maaltijd is, hoe minder goed het vult. Patat van de snackbar vult bijvoorbeeld minder goed dan gebakken aardappelen. Terwijl gekookte aardappelen weer beter vullen dan gebakken aardappelen.
Ga als regel uit van 80% zo min mogelijk bewerkt eten, zodat je 20% overhoudt naar wat je nodig hebt om vol te kunnen houden.

6. Focus op je maaltijd

Door tijdens een maaltijd afgeleid te zijn, kan je lichaam minder goed de voedingsmiddelen registreren die je eet. Je raakt dus minder snel vol van je maaltijd wanneer je tijdens je maaltijd bijvoorbeeld tv kijkt.
Wanneer je meer bewust wilt worden van het eetproces, kun je elke hap focussen op de temperatuur, aroma, structuur, textuur en emotie die je erbij ervaart. Hierdoor zal je lichaam de maaltijd beter registreren. Het gevolg is dat je beter verzadigt!

7. Werk aan je leefstijlfactoren

Slaap je minder goed of ervaar je veel stress? Dan kan dit ook invloed hebben op je eetlust. Door beter te leren ontspannen, heeft dit positieve effecten op je hongergevoel.

Bonus: ontwikkel meer lichaamsgevoel

Maak gebruik van een hongerscore van 1 tot 10. 1 is je vergaat van de honger, 3 is je hebt trek, 7 is je bent verzadig voldaan en 10 is je zit zo vol dat je buikpijn hebt.
Probeer pas te eten wanneer je rond de score 3 zit. Stop met eten wanneer je rond de 6,5-7 zit.
Om na te gaan of je na je maaltijd nog echt honger hebt, is het belangrijk om 10 minuten te wachten. Zijn de honger signalen weg, dan houdt het in dat je lichaam voldoende heeft binnengekregen. Succes met het minderen van de honger!

Gewichtsbeheersing en Next Step Healthstudio

Wil jij meer hulp en tips om op de juiste goede manier je gewicht te beheersen? Maak dan een afspraak met één van onze coaches!

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About