m

Nextstep Healthstudio

Gezond eten in onze 24 uurs-economie

Veel beroepen in onze 24 uurs-economie, worden niet vervuld tussen 9.00 en 17.00. Als je onregelmatige diensten hebt kan het moeilijk zijn om een gezond eetpatroon te volgen. Het is niet altijd mogelijk om eten van huis mee te nemen. Ook komt het vaak voor dat je tijdens avond- en nachtdiensten minder trek hebt of juist meer. Afhankelijk van de soort werkzaamheden is rust nemen op gezette tijden om wat te drinken of om wat te eten ook niet altijd aanwezig.

Biologische klok in de war

De biologische klok van de mens is gericht op slapen in de nacht en wakker zijn overdag. Gooi je dit om dat heeft dit direct effect op je hormoonhuishouden, je stofwisseling en je spijsvertering. Dit vergroot het risico op slaapstoornissen, overgewicht en hart- en vaatziekten. De oorzaak zit hem in een chronisch slaaptekort gecombineerd met een ongezonde leefstijl als te weinig bewegen en ongezond eten. Door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen voorkom je dus deze aandoeningen.

10 tips om gezond te eten

  • Eet vaker kleinere porties. Probeer te voorkomen om bijvoorbeeld 2 grotere maaltijden te eten .
  • Eet je avondmaaltijd als het lukt thuis. Door aan je vaste tijdsritme te houden van maaltijden zal je biologische klok minder in de war zijn.
  • Eet als je thuiskomt een licht ontbijt. Bijvoorbeeld een cracker met kipfilet of een bakje yoghurt met wat fruit. Vermijd dus een zware maaltijd als je thuiskomt.
  • Neem eten van huis mee. Rauwkost en fruit voorkomt snacken tussendoor. Wat in automaten zit op je werk zijn vaak ongezonde snacks met veel suiker en ongezonde vetten. Blijf er vanaf.
  • Vermijd eten met teveel suiker. Hiervan krijg je een energiestoot. De kans is groot dat je hierna een dip in je bloedsuiker krijgt waardoor snaaien en snoepen naar ongezonde snacks op de loer liggen.
  • Een eiwitrijk tussendoortje geven je langdurig energie.
  • Vermijd vet (gefrituurd) en pittig eten. Met een onregelmatig werkpatroon is de kans op maagzuur groter en wordt versterkt door frituurvoeding en pittig eten.
  • Drink voldoende water. Door de onregelmatigheid van de diensten vergeet men vaak om voldoende te drinken. Ieder uur een glas water zorgt ervoor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Zet een alarm aan op je telefoon zodat je het niet vergeet. Zo blijf je het dorstgevoel voor.
  • Drink niet teveel koffie en zeker geen alcohol. Drink je wel koffie start daar dan mee bij aanvang van je dienst of net ervoor. Stap daarna over op water over kruidenthee.
  • Als laatste tip, probeer zoveel mogelijk je ritme van drie hoofdmaaltijden op dezelfde tijden overdag vol te houden. Hierdoor zal je biologische klok minder verstoring krijgen.

Voldoende slaap door powernapjes en blijf bewegen

Tot slot adviseren wij zeker tussendoor powernapjes te doen als het niet lukt om tijdens je avond- of  nachtdiensten aan voldoende slaapuren te komen. Bewegen in de vorm van (lange) wandelingen en/of sporten is ook heel belangrijk.

Gezonde leefstijl en Next Step Healthstudio

Wil jij meer hulp en tips om op de juiste goede manier je leefstijl gezond te houden? Maak dan een afspraak met één van onze coaches!

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About