m

Nextstep Healthstudio

In een wereld vol haast en hectiek kan mindfulness een reddende engel zijn, zelfs als het gaat om wat er op ons bord ligt. Mindfulness eten, ook wel bekend als bewust eten, is geen trendy dieet, maar eerder een levensstijlbenadering die voor iedereen toegankelijk is. Laten we duiken in de wereld van mindfulness eten en ontdekken hoe het ons welzijn kan verrijken.

Wat is mindfulness eten

Mindfulness eten is niet simpelweg een kwestie van langzaam kauwen; het is een benadering van voeding waarbij je volledig aanwezig bent tijdens het eten. Het gaat om bewustzijn van wat je eet, hoe je eet en waarom je eet. Deze praktijk brengt niet alleen vreugde in maaltijden, maar heeft ook positieve effecten op onze algehele gezondheid.

De basis van mindful eten

Bewustzijn van voedselkeuzes.
Een van de sleutels tot mindfulness eten is het bewust maken van onze voedselkeuzes. Dit begint bij het kiezen van verse, voedzame ingrediënten en het vermijden van ‘automatisch’ eten. Het gaat om de kwaliteit van wat we in ons lichaam stoppen.

Genieten van elke hap

In plaats van snel te eten om door te gaan met de dag, gaat mindful eten over het waarderen van elke hap. Het is als het verschil tussen een snelle selfie en een zorgvuldig samengestelde foto – de ervaring wordt diepgaander.

Mindfulness technieken in de keuken

Slow cooking als meditatie
De keuken is een uitstekende plek om mindfulness te oefenen. Probeer slow cooking als een vorm van meditatie. Neem de tijd om de ingrediënten te snijden, de aroma’s te ruiken en echt aanwezig te zijn terwijl het voedsel transformeert.

Aandacht voor texturen en smaken

Mindful eten is ook het waarderen van texturen en smaken. Laat elk ingrediënt zijn verhaal vertellen op je tong. Dit maakt niet alleen elke maaltijd heerlijk, maar verbindt je ook dieper met wat je eet.

Mindfulness (Kerst)diner in 8 stappen

Je zintuigen gebruiken om niet onbewust teveel te eten tijdens een feestelijk diner.

1. Bereid je voor op het etentje en trek je mooiste kleren aan. Bedenk wie je allemaal gaat ontmoeten en bereid je ook voor op enkele vragen die je de medegasten gaat stellen.

2. Als je de ruimte binnenkomt ga je aan de slag met je zintuigen. Wat voor een ruimte is het? Groot, klein, hoog. Hoe is het ingericht en gedecoreerd? Bedenk dat je de volgende dag een verslagje gaat maken over deze gelegenheid waarbij je omschrijft hoe het er uit zag. Hoe ruikt het, hoe voelt het.

3.Als je plaats neemt aan tafel kijk dan om je heen wie er zijn. Wie ken je en wie niet. je doet een voorstel rondje aan degene die naast en tegenover je zitten. Vervolgens stel je enkele vragen en je geeft minimaal iedereen één compliment. Kan over het uiterlijk gaan of over het feit dat iemand er is en dat je dat fijn vindt hem/haar te zien. Hoe is de tafel gedenk. Wel of geen kleed, welk bestek en wat voor glazen.

4. Het eten wordt geserveerd. Je kijkt wat je ziet en bedenkt welke ingrediënten er allemaal in zitten. Wel of geen kruiden, is het zout of zoet, gekruid of juist flauw. Probeer deze ingrediënten voor je ogen te zien. Deel met je tafelgenoten of ze het met je eens zijn.

5. Je gaat ruiken aan het eten. Waar ruikt het naar. Wat je bedacht, ruikt het daar ook naar. Wat zijn de kleuren? Wat ruik je het sterkst. Deel dit met je tafelgenoten. Ruiken zei dit ook?

6. Je neemt een hap en gaat de smaaktonen langs. Is het zoet, zuur, zout, flauw, kruidig, pittig. Hoe is de structuur? Romig, korrelig, vezelachtig, taai.
Je trekt de conclusie of je dit lekker vindt. Bij een ja neem je nog 3 hapjes, meer niet, bij een nee laat je het hierbij.

7.Je richt je tot gastvrouw/heer en geeft complimenten over de ruimte/eten/gelegenheid. Je richt je op tafelgenoten en bespreekt wat zij gedaan hebben die dag of de dag er op gaan doen.

8.Je herhaalt stap 4 tot en met 7.

 

Conclusie:

In een wereld vol prikkels en overhaaste maaltijden biedt mindfulness eten een welkome verademing. Het is geen rigide dieet, maar eerder een uitnodiging om bewuster te leven door middel van voeding. Door eenvoudige maar effectieve technieken toe te passen, kunnen we allemaal genieten van de voordelen van mindful eten.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About