m

Nextstep Healthstudio

Effectieve oefeningen voor lage rugpijn: versterk je onderrug en verminder pijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons op een bepaald punt in ons leven ervaren. Bij de eerste tekenen van lage rugpijn is het verleidelijk om rust te nemen, maar in werkelijkheid kan inactiviteit de pijn verergeren en het herstel vertragen. Gelukkig zijn er effectieve oefeningen die je kunt doen om je onderrug sterker te maken en pijn te verminderen. In deze blog delen we waardevolle informatie over waarom oefeningen cruciaal zijn bij lage rugpijn, hoe ze kunnen helpen bij herstel en preventie, en geven we je een reeks oefeningen die je thuis kunt uitvoeren.

Het belang van beweging bij lage rugpijn

Rust nemen lijkt misschien de juiste aanpak bij lage rugpijn, maar het kan eigenlijk tegenproductief zijn. Inactiviteit kan de spieren verzwakken en de doorbloeding verminderen, wat de pijn kan verergeren. Daarnaast kan langdurig stilzitten leiden tot stijfheid en beperkte mobiliteit. Het is dus van essentieel belang om in beweging te blijven, zij het op een voorzichtige manier, om het herstelproces te bevorderen.

Oefeningen voor een sterkere onderrug

Het uitvoeren van specifieke oefeningen gericht op het versterken van de onderrug kan aanzienlijke verlichting bieden bij lage rugpijn. Deze oefeningen zijn ontworpen om de spieren rondom de rug te versterken en stabiliteit te bieden.

Kniebeweging van links naar rechts
Deze eenvoudige oefening helpt om de onderrug te mobiliseren en de spieren te activeren. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Houd je knieën bij elkaar en beweeg ze rustig en gecontroleerd van links naar rechts. Hierbij blijven je schouders en rug plat op de grond. Herhaal deze beweging tien keer aan elke kant.

Knie optrekken naar borst
Deze oefening helpt bij het strekken van de onderrug en verbetert de flexibiliteit. Lig op je rug met gestrekte benen. Breng één knie langzaam naar je borst en houd deze positie enkele seconden vast. Strek je knie vervolgens weer uit en herhaal dit met het andere been. Voer de oefening tien keer per been uit.

Holle en bolle rug
Deze oefening verbetert de mobiliteit van de wervelkolom en versterkt de rugspieren. Ga op handen en knieën zitten met een neutrale rugpositie. Laat je hoofd zakken om je rug hol te maken en til je hoofd op om je rug bol te maken. Herhaal deze beweging tien keer.

Preventie van lage rugpijn

Naast het verminderen van de huidige pijn, is het ook belangrijk om te werken aan het voorkomen van toekomstige rugklachten. Het versterken van de omliggende spieren kan helpen om de belasting op de lage rug te verminderen.

Bilspieroefening: billen liften
Deze oefening versterkt de bilspieren en stabiliseert de onderrug. Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de vloer. Til je bilspieren van de vloer en houd deze positie tien seconden vast. Span ook je buikspieren aan. Herhaal deze oefening twintig keer.

Been strekken
Deze oefening versterkt de spieren in de benen en core. Zit op de grond met je benen wijd en licht gebogen knieën. Probeer met je handen je enkels te bereiken en houd deze positie tien seconden vast. Let op dat je niet te ver strekt en stop als je pijn voelt.

Bovenbeen rekken
Deze oefening verbetert de flexibiliteit van de bovenbeenspieren en helpt de spanning in de onderrug te verminderen. Sta op één been en trek de enkel van het andere been naar je billen. Houd deze positie tien seconden vast terwijl je je knieën bij elkaar houdt. Herhaal deze oefening tien keer per been.

Sterke buikspieren
Sterke buikspieren dragen bij aan een goede houding en stabiliteit van de rug. Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën. Plaats je handen op je borst of achter je oren en til langzaam je schouders van de grond terwijl je je hoofd recht houdt. Doe drie sets van tien herhalingen en bouw geleidelijk op.

Conclusie

Het is duidelijk dat in beweging blijven essentieel is voor het effectief behandelen en voorkomen van lage rugpijn. Met de juiste oefeningen kun je niet alleen de pijn verminderen, maar ook de kracht en flexibiliteit van je onderrug vergroten. Neem altijd voorzorgsmaatregelen en stop met oefeningen als je ernstige pijn ervaart. De trainers van Nexstep Healthstudio kunnen jou helepn met goed uitvoeren van de oefeningen.

→ Ben je nog geen lid van Next Step Healthstudio, meld je dan aan voor het 10 weken succesprogramma Getting back in shape AFTER SUMMER.

Stuur mij meer informatie over beweging onder begeleiding

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About