m

Nextstep Healthstudio

krachttraining vrouwen

Help, ik krijg spierballen

Er bestaat een grote angst bij vrouwen dat ze door krachttraining een te gespierd lijf krijgen. Het angstbeeld van te brede schouders en dikke gespierde benen staat veel vrouwen in de weg om aan krachttraining te beginnen. Dat is echt heel erg jammer want krachttraining is juist heel goed en heeft vele voordelen voor alle vrouwen van alle leeftijden. Dat je er te breed door wordt is echt onzin. In deze blog leggen we uit waarom je niet bang hoeft te zijn om te gespierd en te breed te worden en wat de voordelen zijn voor krachttraining.

Hoe het zit met testosteron

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron zorgt voor toename in spiermassa. Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron in hun lichaam. De testosteronwaardes bij vrouwen zijn slechts een fractie van de waardes van mannen. De normale waarde bij mannen is 200-1200 ng/dl, terwijl het bij vrouwen 15-70 ng/dl is. Het is een feit dat dat getal bij mannen stukken hoger is. Zelfs als een man laag zit in de normale testosteronwaardes, heeft hij nog steeds twee keer zo veel als een vrouw die HOOG scoort in de normale waardes. Mannen hebben gemiddeld ongeveer 17 keer meer testosteron dan vrouwen. Het is dus overduidelijk dat vrouwen niet dezelfde hormonale aanleg hebben als mannen om gespierd te worden.

Ook op latere leeftijd, als het testosteron afneemt bij mannen en het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen afneemt bij vrouwen, ligt het mannelijke geslachtshormoon bij mannen nog steeds aanmerkelijk hoger. Het is fysiologisch onmogelijk om zonder anabolen een aanmerkelijke groei van spiermassa te bereiken bij vrouwen.

Voordelen van krachttraining voor vrouwen op een rij

  • Je valt gemakkelijker af. Je verbrandt gemakkelijk net zoveel veel calorieën met oefeningen als squats en deadlift als hardlopen.
  • De kans op blessures is met krachttraining kleiner dan conditietraining.
  • Je gewicht blijft stabieler met krachttraining. Krachttraining zorgt voor spieropbouw waardoor je basismetabolisme (verbranding van calorieën tijdens rust) stijgt.
  • Je bloedsuikerspiegel is stabieler.
  • Je wordt steviger; je ‘kipfiletjes’ verdwijnen in je bovenarmen.
  • Je lichaam krijgt een betere houding
  • Door de aanmaak van het gelukshormoon ervaar je minder stress
  • Je zelfvertrouwen stijgt

Krachttrainingsschema voor vrouwen

Het ideale krachttrainingsschema voor vrouwen is afhankelijk van je doel en je beginsituatie. De basis is altijd om je grote spiergroepen de meeste aandacht te geven. Je grootste spiergroepen zijn bovenbenen, billen, rug, buik en borst. Oefeningen afgewisseld met apparaten, vrije gewichten en eigen lichaamsgewicht heeft de beste uitwerking. Wij gaan altijd voor een gepersonaliseerd krachttrainingsschema. Belangrijk is om vooral te kijken wat het lichaam aankan en waardoor hij de meeste uitdaging kan krijgen.

Vrouwen zijn van harte welkom bij Nextstep Healthstudio

Nextstep Healthstudio heeft jarenlange ervaring met het geven van krachttraining aan vrouwen. Vrouwen in alle leeftijden en met gevarieerde doelen zijn daarom aan het goede adres bij ons. Denk hierbij aan afvallen, aankomen, fitter voelen, meer energie krijgen en een strakker lichaam.

Neem contact op met de coaches van Nextstep Healthstudio.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About