m

Nextstep Healthstudio

Tips om verantwoord te sporten tijdens hitte

Het is zomer en dat betekent warm weer. Soms lopen de temperaturen zo hoog op dat het belangrijk is om te kijken hoe je het beste verantwoord kunt sporten. Alleen bij extreme hitte is zware inspanning niet verstandig.  Je kunt wel sporten als het warm is maar het vraagt wel de nodige aandacht om dit veilig te doen.

Het menselijk lichaam en oververhitting

Bij extreme hitte acclimatiseert het lichaam. Acclimatiseren wil zeggen dat het lichaam in staat is om zich aan te passen. Het lichaam beschermt hiermee zichzelf tegen oververhitting. Echter zal er bij een combinatie van sporten en extreme hitte het lichaam te maken krijgen met een dubbele warmteopvang. Sporten zorgt voor warmteproductie door actieve spieren en heet weer zorgt voor warmteopname. Dit gaat werkt tegen elkaar op omdat verdamping van overmatige warmte wordt tegengegaan. Het lichaam kan dan niet zijn warmte kwijt en zorgt voor een te hoge kerntemperatuur. Het laat zich raden dat hier problemen door komen.

Gezondheidsrisico’s bij oververhitting

Een tijdje oververhit zijn kan de schade beperken. Je kunt vervelende hittekrampen krijgen. Echter zal het risico op levensbedreigende situaties op de loer liggen als je te lang door blijft gaan. Denk hierbij aan een hitteberoerte. Dan is onmiddellijke medische hulp een noodzaak.

Voorkomen dat je oververhit raakt

  • Bij warm weer kun je je trainingen beter in de ochtend of avond plannen. Trainen in een ruimte waar airco is, is natuurlijk ook geen probleem.
  • Train je bij warm weer zorg dan dat je iedere 15/30 minuten een drinkpauze inlast.
  • Het aanvullen van vocht is belangrijk. Drink zoveel als dat je denkt te verliezen aan zweet. Een methode is om je te wegen voor en na een trainingssessie. Hierdoor kun je het beter inschatten.
  • Kies voor weinig kleren en kleren met een lichte kleur als je gaat sporten. Lichte kleuren reflecteren de warmte in de omgeving.
  • Draag een zonnebril en een pet als buiten traint.
  • Hou je hartslag in de gaten. Deze zal ongeveer 5 á 15 slagen per minuut hoger zijn bij warm weer. Voelt het oncomfortabel stop dan met sporten.

Drink voldoende maar niet teveel

Tot slot adviseren wij om altijd voldoende te drinken als je gaat sporten maar niet teveel. Ook niet met warm weer. Voldoende vocht zorgt ervoor dat de negatieve invloeden van het warm weer op het lichaam en prestatie zal verminderen. Zorg dat je een liter water bij je hebt en dat deze na je sportprestatie ook leeg is. Drink voordat je dorst krijgt. Sport je langer dan een uur en intensief neem dan meer water mee.

Wil jij weten of je tijdens de hitte kunt sporten bij Nextstep Healthstudio? Neem dan contact met ons op.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About