m

Nextstep Healthstudio

10 redenen om vezels te eten

In 2017 zijn er nieuwe richtlijnen gekomen voor gezonde voeding. De Gezondheidsraad doet onderzoek naar correlatie gezondheid en voeding. Een van de belangrijkste wijziging in de nieuwe richtlijnen gezonde voeding is de aanpassing van de dagelijkse aanbeveling vezels. Deze richtlijn is bijgesteld naar 30 á 40 gram vezels per dag voor een volwassen persoon. Eten van vezels heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen.

Wat zijn vezels

Vezels zitten in voeding en zijn koolhydraten maar dan wel van een bepaalde type. Ze kunnen namelijk niet door de darmen worden verteerd of opgenomen. Voeding bevat diverse soorten vezels allen met verschillende effecten op het lichaam. Veel diverse soorten vezels eten heeft daarom de aanbeveling.

Waar zit het in

Vezels kunnen van nature in voeding zitten maar kunnen ook toegevoegd zijn. Een voedingsvezel komt voornamelijk uit de celwand van planten. De belangrijkste bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Een groot deel van de vezels wordt verwijderd bij het vermalen van bloem en pellen van rijst. Bij gehele verwijdering ontstaan producten als witte bloem en witte rijst. Hoe minder vezels er bij deze bewerkingen verwijderd worden, hoe gezonder. Daarom zijn volkoren graanproducten en zilvervliesrijst rijker aan vezels. Denk hierbij aan volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, bulgur en zilvervliesrijst.
Dierlijke producten bevatten geen vezels. Vaak worden vezels toegevoegd aan voeding. Bijvoorbeeld een zuivelproduct waar vezels zijn toegevoegd. Het gebeurd ook vaak dat er uit een product eerst vezels worden verwijderd en later weer toegevoegd.

10 voordelen van eten van vezels

 1. Vezels zorgen voor een goede stoelgang
 2. Vezels verzadigen waardoor je minder eet
 3. Vezels verminderen het risico op hart- en vaatziekten
 4. Vezels eten vermindert de kans op diabeten type 2
 5. Vezels geeft minder risico op darmkanker
 6. Vezels zorgen voor behoud van een gezond gewicht
 7. Vezels schuren je tanden waardoor je tanden schoner worden
 8. Een groot deel van de vezels zorgen voor fermentatie in de darmen dat gezonde darmen bevordert
 9. Vezels bevorderen de aanmaak van korte-keten vetzuur butyraat, welke een belangrijke voedingsstof is voor de darmwand
 10. Vezels bevatten geen tot heel weinig calorieën en passen daarom prima in een energiebeperkend dieet

Tips om meer vezels te gaan eten

Eet dagelijks veel groente en fruit en vervang witbrood en witte rijst voor volkorenbrood en zilvervliesrijst. Dat geldt ook voor alle pasta soorten. Vervang deze voor de volkoren variant. Eet wekelijks peulvruchten en dagelijks een handje ongezouten noten. Tot slot, drink voldoende want vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel.

Conclusie

Vezels vormen een belangrijks bron voor een gezond voedingspatroon en daarom ook voor een gezond lijf en voorkoming van metabole ziekten. Wil jij geholpen worden om meer vezels te gaan eten?  Laat je dan coachen door de coaches van Next Step Healthstudio. Zij maken voor jou een persoonlijk voedingsschema waarin het zeker gaat lukken om meer vezels te eten. Meer weten? Vraag dan hieronder de (start-)informatie aan.

Ja! Stuur mij meer informatie over gezonde voeding en beweging.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About