m

Nextstep Healthstudio

Als afslanken je doel is dan is het je waarschijnlijk vaker gelukt om een paar kilo kwijt te raken. Een dieet volgen geeft altijd resultaat. Je gaat een tijdje anders en minder eten en dat geeft resultaat. Terugval ligt op de loer omdat volhouden van een dieet moeilijk is. Nextstep Healthstudio adviseert daarom te stoppen met de focus op afslanken maar te focussen op het volhouden van een (kleine) verandering. In deze blog leggen wij uit waarom en hoe je dat het beste kunt doen. 

Waarom diëten niet werken voor de langere termijn

Verandering van een eet- en beweegpatroon geeft altijd resultaat. Echter is het belangrijk om deze verandering vol te houden. Wie lukt het om een leven lang een dieet vol te houden? Wij zijn er nog niet echt veel tegengekomen. Herken je dit? Het is voorjaar en de zomerkleren komen weer uit de kast. Echter de broeken gaat moeizaam dicht en alles zit wat strakker. Dan wil dat het allemaal wel past en het liefst binnen een week. Een dieet is altijd gebaseerd op minder energie binnen krijgen dan uitgeven en dat is ook de beste methode om af te slanken. Alle diëten zijn geschreven vanuit de schrijver er niet vanuit wat jij lekker vindt of hoe jouw gewoontes zijn. En daar ligt direct ook de valkuil. Opeens fruit eten terwijl je dat niet zo lekker vindt of maaltijden die samengesteld zijn uit ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt of die je veel tijd kosten om klaar te maken. Je houdt het altijd maar een korte tijd vol. Bovendien speelt hongergevoel ook een rol. Dat is een onplezierige bijkomstigheid van diëten.

Oefening baart kunst

Speel jij een instrument? Dan weet je hoe lang het heeft geduurd voordat je de akkoorden door had die pasten bij de juiste handelingen van het instrument. Dat is oefenen en oefenen. Net zo lang tot het lukt. Een mooi voorbeeld is ook het halen van je rijbewijs. Natuurlijk heb je altijd natuurtalenten die snel leren en ook snel hun rijbewijs halen. Het grote deel van de bevolking heeft minimaal 40 lessen nodig voordat het examen wordt aangevraagd. 40 lessen in 40 weken. Velen kennen de dip na een paar lessen en het gevoel dat je het nooit leert. Opgeven is geen optie want je wilt dolgraag je rijbewijs.

Zo kunnen we nog wel meer voorbeelden geven waarin volhouden loont. Denk aan taal leren, 5 kilometer hardlopen  of zelfs fietsen. Hoeveel plezier ervaar je als het je lukt om een vaardigheid onder de knie te krijgen. En als het eenmaal in je systeem zit dan zal het er ook niet meer snel uitgaan. Daarom is lange termijn denken om iets te leren belangrijker dan korte termijn.

Terugval ligt op de loer

Zelfs bij het proberen vol te houden van een kleine (gezondere) leefstijl verandering als iedere dag meer bewegen of het vaker krachttrainingsoefeningen doen ligt het op de loer dat het even niet lukt. Dat kan door minder leuke maar ook leuke gebeurtenissen zijn. Denk bijvoorbeeld bij minder leuke aan ziekte of stress op je werk en bij leuke aan vakantie of een geboorte van een kind. Dit soort gebeurtenissen kunnen een stop geven aan je voorgenomen gedrag en dan is oppakken lastig. Als je dit weet kan je hier ook rekening mee houden zodat je, eventueel samen met je coach, dit incalculeert. Dan ben je voorbereid en is het gemakkelijker om na een van deze gebeurtenissen je voorgenomen nieuwe gedrag weer op te pakken.

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen met het volhouden van nieuw gezonder gedrag? Neem dan vandaag nog contact met ons op. 

 

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About