m

Nextstep Healthstudio

Chips, de meest verleidelijke maar ook verderfelijke snack. Misschien herken je het wel. Je denkt ik pak een paar chipjes en zo is de hele zak leeg. Het is namelijk heel moeilijk om een paar chipjes te eten. Je bent verkocht als je er aan begint. 

Waarom die knisperende chipszak altijd zo snel leeg raakt

Iedereen is bekend met dit dilemma: zodra je aan een zak chips begint, lijkt je hand er telkens weer naar te grijpen totdat je plotseling de bodem bereikt. Waarom consumeer je zoveel, zelfs wanneer je helemaal geen honger hebt?

Dit is geen toevalligheid. Chipsfabrikanten spelen genadeloos in op onze zwakke punten. Volgens Michael Moss, de auteur van “Zout, Suiker, Vet”, wordt deze ‘chipsverslaving’ zorgvuldig gekweekt door fabrikanten.

De onweerstaanbare smaakcombinatie

Volgens hem is chips zo verleidelijk omdat ze het onweerstaanbare trio van vet, suiker en zout bevatten. Deze combinatie resulteert in een ware ‘smaakexplosie’. Vet draagt bij aan de aanmaak van endorfines en zorgt dus voor een geluksgevoel. Zout en suiker zijn eenvoudigweg verslavend.

Het knisperende genot

Hoe harder de chips knispert in je mond, des te meer zul je ervan genieten. Dat knapperige geluid is dus ook een van de boosdoeners. Een paar chips kraken lekker in je mond, en ook dat gevoel zorgt ervoor dat we steeds handjes blijven bijnemen. Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat de perfecte “kraakfactor” is voor een chipje.

Optimale prikkeling van je smaakpapillen

Onze smaakpapillen kunnen vijf verschillende smaken waarnemen: zuur, zout, bitter, zoet en umami. De fabrikanten proberen zoveel mogelijk van deze smaken in één product te verwerken om de smaakpapillen maximaal te stimuleren. Het resultaat? Een lege zak chips.

Eet dit in plaats van chips

Je kunt chips demoniseren echter is het een gemis om helemaal niets bij een film te snacken. Daarom geven we hier tips voor even smakelijke maar minder calorierijke snacks.

Ter vergelijking: 100 gram chips heeft 547 kcal

1. toastje vissalade – 67 kcal

2. olijven – 2 kcal per stuk

3. 10 wortels met 2 eetlepels humus – 100 kcal

4. 15 amandelen – 100kcal

5. gekookt ei – 75 kcal

6. 30 zoute stokjes – 100 kcal

Nextstep Healthstudio helpt jou met een uniek programma

Wil jij hulp bij het maken van de juiste voedingskeuzes en een programma volgen om weer fitter en slanker de herfst in te gaan?

Maak gebruik van het uitgekiende fitprogramma van Next Step Health Studio/

→ Meld je aan voor dit 10 weken succesprogramma Get back in shape AFTER SUMMER.

Stuur mij meer informatie over het programma "Get Back In Shape After Summer"

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About