m

Nextstep Healthstudio

Vet in het zonnetje

Waar denk jij aan als je deze titel leest? “Vet in het zonnetje?” Stel je hebt een pakje roomboter? Dat is overduidelijk vet toch? En je zet dit in de zon? Wat gebeurt er dan? Juist… hij smelt. Een betere start kunnen we niet maken als het gaat over vetten. Er zijn namelijk meerdere soorten vetten. Twee belangrijke onderverdelingen zijn de harde en de vloeibare vetten. Vloeibare vetten zijn vaak de onderzadigde vetten. Die zijn vanwege hun molecuulstructuur gezonder dan de verzadigde vetten die hard zijn. Roomboter bestaat bijna volledig uit verzadigd vet. Ok dan….Nu de vraag….is gesmolten roomboter in molecuulsamenstelling anders dan ongesmolten roomboter en valt deze dan onder de onverzadigde vetten? Neeeee is het antwoord hierop. Gesmolten roomboter wordt namelijk hard als je hem weer uit de zon zet.

Wat is vet eigenlijk

Vet is een voedingsstof en een mengsel van vetzuren. Vet zit bijvoorbeeld in halvarine, vlees, kaas, olie maar ook in koek, snacks en sauzen. We onderscheiden vet in twee verschillende soorten scheikundige structuren. In verzadigd en onverzadigd vet. We hebben beide nodig echter wel in de goede verhoudingen.

Vet en gezondheid

We hebben vet nodig voor een gezond lijf. Vet speelt een rol bij hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. Je verlaagt het risico op hartziekten als je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, zoals zachte margarines of plantaardige oliën in plaats van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren, zoals roomboter en harde margarines.

Vet en overgewicht

Lang dacht men dat het eten van vetrijke producten direct verband hield met overgewicht. Dat was de start van het uitvinden van de 0% vet en light producten. Echter is de overgewichtpandemie alleen maar toegenomen ondanks het aanbod van deze voedingsmiddelen. Het ligt dus niet aan het vet dat men eet maar aan de hoeveelheid van álles wat men eet. Vet maakt wel in combinatie met zout en suiker het eten een stuk lekkerder. Gooi er nog wat knapperigheid in en overeten ligt op de loer. Bedenk je bijvoorbeeld maar een zachte chips, zonder zout….daar ga je echt niet teveel van eten.

Doe vaker de eetwissel

Vet is gezond, teveel vet niet en al helemaal niet als je teveel verzadigd vet eet. Vervang daarom vaker verzadigd vet voor onverzadigd vet. Doe bijvoorbeeld op je brood halvarine in plaats van roomboter en bak in vloeibare margarine of olie. Er zijn veel levensmiddelen die onzichtbaar verzadigd vet bevatten. Dat zijn vette vleessoorten (worst), koek, gebak en snacks. Vervang deze vaker voor noten en vis.

In een tijd van overvloed is het maken van de juiste voedingskeuze niet altijd gemakkelijk. Laat je daarom coachen en neem contact op met de coaches van Nextstep Health Studio.

Ja, help mij met kiezen van gezonde voeding!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About