m

Nextstep Healthstudio

schouderblessure

Toch kan je rotator cuff tendinopathie maar beter serieus nemen. Het heeft namelijk alles te maken met overbelasting van pezen en spieren in je schouder. Schouderblessures zijn de meest voorkomende blessueres tijdens fitness en kunnen lange tijd nemen om te herstellen.

Aantallen blessures

De exacte frequentie van schouderblessures bij fitness is moeilijk te bepalen, omdat er verschillende studies zijn met verschillende methoden en definities van blessures.
Maar schattingen suggereren dat schouderblessures tot 20% van alle blessures bij fitness uitmaken. Dit betekent dat 1 op de 5 mensen die fitnessen een schouderblessure oploopt. Als je bedenkt dat 3.75 miljoen mensen aan fitness doen, dan kan je je voorstellen dat we uitgebreid aandacht aan dit onderwerp willen besteden.

Soorten schouderblessures

Schoudersblessures komen dus het vaakst voor tijdens fitness. We zetten er nog een paar op een rij:

  • Rotator cuff-tendinitis: Dit is een ontsteking van de pezen die de rotator cuff vormen. De rotator cuff is een groep van vier spieren die de schouder stabiliseren. Deze blessure kan worden veroorzaakt door overbelasting, verkeerde techniek of een plotselinge val.
  • Slijmbeursontsteking: Een slijmbeurs is een klein zakje met vocht dat helpt om wrijving tussen botten en pezen te verminderen. Een slijmbeursontsteking in de schouder kan worden veroorzaakt door overbelasting, een val of een directe klap op de schouder.
  • Impingement syndroom: Dit is een aandoening waarbij de pezen van de rotator cuff worden ingeklemd tussen het schouderblad en het sleutelbeen. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting, verkeerde techniek of een anatomische afwijking.
  • Instabiliteit van de schouder: Dit is een aandoening waarbij de schoudergewricht te los zit. Dit kan worden veroorzaakt door een gescheurde band of een trauma aan de schouder.

Naast leeftijd zijn er nog andere factoren die het risico op schouderblessures bij fitness kunnen verhogen, zoals:

  • Geslacht: Mannen hebben een hoger risico op schouderblessures dan vrouwen.
  • Sportbeoefening: Bepaalde sporten, zoals tennis, volleybal en zwemmen, belasten de schouders meer dan andere.
  • Eerdere blessures: Mensen die in het verleden een schouderblessure hebben gehad, hebben een hoger risico op een nieuwe blessure.
  • Overgewicht: Overgewicht kan de schouders extra belasten.

Blessures voorkomen

Tips om schouderblessures te voorkomen:

  • Gebruik de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het uitvoeren van oefeningen. Vraag een personal trainer of andere fitnessprofessional om je te helpen als je niet zeker weet hoe je een oefening moet uitvoeren.
  • Warm je op en koel af: Warm altijd je spieren op voordat je begint met trainen en koel ze af na afloop.
  • Verhoog de intensiteit geleidelijk: Verhoog de intensiteit van je trainingen geleidelijk. Probeer niet te veel te doen te snel.
  • Luister naar je lichaam: Als je pijn voelt, stop dan met de oefening en neem rust.

Bewegen is goed, goed bewegen is beter

Nederlanders zijn in Europa kampioen zitten. We moeten dus in beweging komen. Maar het is ook belangrijk dat je veilig beweegt. Een fitnesscentrum bezoeken kan een prima onderdeel zijn van een beweegpatroon. Een gezond beweegpatroon bestaat echter uit een evenwichtig ritme en een zo veilig mogelijk manier van bewegen. De begeleiding van een personal trainer biedt daarvoor de beste garanties.

 

Als je een schouderblessure hebt die lang aanhoudt, is het belangrijk om een ​​arts of fysiotherapeut te raadplegen. De arts kan de ernst van de blessure beoordelen en de juiste behandeling bepalen.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUITEN

Een professionele accommodatie met gediplomeerd personeel, waar nog aandacht is voor het individu, voor een betaalbare prijs. Voor Indoor- en outdoor trainingen.

Openingstijden

Maandag – Vrijdag:
09:00 – 21:00

Zaterdag:
09:00 – 16:00

Zondag:
09:00 – 12:00

Onze socials
About